SHIATSU  japan.JPG (173122 bytes)


Shiatsu, ook wel drukpuntmassage genoemd (shi = vinger, atsu = druk), is een natuurgeneeswijze, ontstaan binnen de traditie van de oude Chinese geneeskunde. Shiatsu als behandelsysteem is later ontwikkeld in Japan tot een geneeskunde van hoge medische waarde. Als zodanig is deze Shiatsu -therapie van Tokujiro Namikoshi erkend door het Japanse Ministerie van Volksgezondheid en HygiŽne. Deze behandelingsmethode verbetert de stofwisseling, herstelt de circulatie en vergroot het weerstandsvermogen.

Shiatsu is een behandelingsmethode die uitsluitend wordt toegepast met duimen, vingers en handpalmen. Druk op bepaalde punten van het lichaam leidt er toe dat ontregelingen worden opgeheven en gezondheid wordt hersteld of onderhouden.

Zoals alle van oorsprong Oosterse therapievormen is Shiatsu gebaseerd op het principe dat de levensenergie van de mens door een eigen systeem van energiebanen (de meridianen) stroomt. Dit eigen systeem is het energiestelsel. Vanuit deze benadering wordt de mens als eenheid van lichaam en geest (holistisch) beschouwd. Het is onmogelijk ťťn gebied van het lichaam te behandelen zonder rekening te houden met het effect op het geheel. In een gezond lichaam stroomt de levensenergie ongehinderd. Het lichaam is dan in balans.

Als de energiestroom verstoord is, dan is het lichaam uit evenwicht en kunnen ziekte, pijn of andere klachten ontstaan. De oorzaken van energiestoringen kunnen zijn: klimatologische invloeden, verwondingen, verkeerde voeding, langdurige fysieke of psychische overbelasting, slecht functionerende organen, overmatig of verkeerd medicijngebruik, gevolgen van operatieve ingrepen, slechte houding, trauma's van lichamelijke en/of geestelijke aard.

Met Shiatsu kan invloed worden uitgeoefend op de stroom van de levensenergie. Via bepaalde sleutelpunten (tsubopunten), die zich op het lichaam bevinden, kunnen verkeerd geleide energieŽn in goede banen worden gestuurd en kan geblokkeerde energie worden vrijgemaakt. De eigen lichaams- energieŽn worden hierdoor beÔnvloed en het natuurlijke genezingsproces wordt op gang gebracht. De Shiatsu-therapeut tracht de oorzaak van de storing in de enrgiestroom (ziekte of klacht) op te sporen en de balans te herstellen. Met Shiatsu wordt de druktechniek gebruikt als intensieve ctherapeutische massage, die tegelijkertijd is gekoppeld aan het beÔnvloeden van het energiestelsel via de meridianen.

Tijdens zo'n behandeling kan gebruik worden gemaakt van Moxa, SchrŲpfen, Baunscheidtieren e.d. Ook Chiropractie wordt toegepast. Chiropractie houdt zich bezig met de stand van de wervelkolom en het bekken. De wervelkolom bestaat uit een reeks van op elkaar gestapelde wervels. Tussen deze wervels komen de zenuwen vandaan, die de funkties van het lichaam beheersen. Wanneer b.v. twee wervels van elkaar niet de juiste druk verdeling hebben, kan er een zenuwblokkade ontstaan, waardoor hij zijn funktie niet goed kan uitoefenen. Hierdoor kunnen verschillende kwalen ontstaan. Door op een pijnloze wijze manipuleren deze druk op te lossen, kunnen de klachten verdwijnen.


shiatsu-1.JPG (1149339 bytes)

De kern van Shiatsu is als moederliefde, druk op het lichaam stimuleert de bron van het leven.                                                                                        Tokujiro Namikoshi


Jin-Shin-Do

Jin-Shin-Do is een hoogontwikkelende behandelingsmethode die gebruik maakt van zachte tot diepe vingerdruk op specifieke punten van het menselijk lichaam. Deze techniek heft psychische spanningen op en brengt alle gebieden van het lichaam in evenwicht. Deze behandeling helpt gevoelens van pijn, angst, depressie of woede te transformeren i.p.v. ze te onderdrukken.

Jin-Shin-Do is de weg van mededogen en geest, de psychische richting van Shiatsu en een lichamelijke vorm van psychotherapie. Deze behandelingsmethode of release wordt uitgevoerd op 45 verbindingspunten, in steeds wisselende combinaties, van de 8 verbindingsmeridianen. Door verbinding van twee punten met elkaar wordt het evenwicht, de balans, Yin-Yang hersteld.

Heeft u interesse? Reageer via e-mail: info@hkoopmans.nl

Terug naar startmenu